“and that is how to damage your spine and get arthritis lmao”
Neem deze dude die commentaar geeft op een video waarin atlaspowershrugged een indrukwekkende zercher deadlifts doet. Hij lijkt ten onrechte de indruk te hebben dat het menselijk lichaam beschadigd raakt als het op deze manier gebruikt wordt. Waarom is dit? Waar komt deze misconceptie vandaan? Ik geloof dat het komt doordat, in zijn hoofd, het menselijke lichaam een auto is. Een letterlijke auto.
En ik kan het hem niet echt kwalijk nemen. We gebruiken vaak autojargon als we het over trainen hebben. We zeggen dingen als "mijn tank is leeg" of "ik trap even op de rem" en of dingen al dan niet "gesmeerd" lopen. Allemaal uitdrukkingen die impliceren dat we puur mechanisch zijn.Dat zijn we niet, en dat is maar goed ook.
Ik blijf even bij deze auto-metafoor, want nogmaals, veel mensen hebben een compleet gebrek aan begrip over wat zwaar dingen tillen met je doet.
Laten we zeggen dat je je bitcoins hebt verzilverd voor de laatste crash en hebt besloten een Ferrari Testarossa te kopen omdat je van fitness houdt en dacht dat de naam een beetje klonk als "testosteron". Het ding is behoorlijk wat geld waard en zal, wanneer het in dezelfde nieuwstaat wordt bewaard als waarin je het hebt gekocht, in de loop van de tijd alleen maar in waarde stijgen.
Hoe bereik je dit? Hoe houd je een auto in topconditie?
Je dekt 'm af met een doek, zet hem in de garage en je blijft er van af. Misschien laat je de motor een keertje draaien om alles door te smeren maar meer niet. Het is tenslotte een investering. Als je er elke dag mee rijdt, slijten de remmen en wordt het rubber van de banden dunner. De distributieriem en andere onderdelen gaan kapot en moeten vervangen worden. Het oliefilter raakt verstopt. Zelfs de lak zal lijden onder blootstelling aan zonlicht en de kleine kiezels op je enorme privé oprit.
Nee, het is beter om je auto niet bloot te stellen aan invloeden van buitenaf. Beter berg je hem. Beschermen. Afblijven. Doe je dat, dan blijft je Ferrari in principe voor altijd nieuw.
Wat gebeurt er met een mens als je hem op dezelfde manier behandelt? Niet veel goeds.
Mensen "slijten" niet door fysieke inspannig: we passen ons eraan aan. En dit geldt in principe voor ELKE soort fysieke activiteit, zolang we maar kunnen herstellen van de stress die het veroorzaakt. Tuurlijk, naarmate we ouder worden, verliezen we ons aanpassingsvermogen gedeeltelijk, maar de meest effectieve manier om deze achteruitgang tegen te gaan is door onszelf bloot te stellen aan fysieke stress: training dus.
In het kader van krachttraining is er geen type beweging waar we niet sterker en veerkrachtiger van kunnen worden.
Dat geldt ook voor bewegingen die onze rug in relatief ongunstige posities brengen. Zoals bij de eerder genoemde zercher deadlift: een lift waarbij de onderrug in flexie is en dus bol staat. Het maakt de lift een minder efficiënte manier om een barbell te verplaatsen dan een gewone deadlift, maar dat betekent alleen maar dat we met een lager gewicht moeten starten.
Als we deze lift op dezelfde manier benaderen als de meer bekende variaties (door tolerantie op te bouwen voor geleidelijk toenemende ladingen), eindigen we met een onderrug die STERKER is in een gebolde houding dan voorheen, niet zwakker. Net zoals dat onze benen sterker worden in een volledig gebogen positie als we diep squatten, onze biceps groeien als we preacher curls doen, en onze bovenrug breder wordt als we cable rows trainen.
Er is geen denkbare reden waarom hetzelfde niet zou gebeuren met de onderrug.
In tegenstelling tot je nieuwe Ferrari hebben wij het vermogen om onszelf te trainen en sterker te maken: elk deel van ons skelet en spierstelsel is te versterken in een cyclus van stress, herstel en aanpassing.
En in tegenstelling wat je misschien hebt gehoord, is er niets inherent anders aan onze ruggengraat en onderrug waardoor het op de een of andere manier vrijgesteld is van deze wet.